Koje su to usluge koje digitalna agencija treba da pruži svom klijentu? (Mi ovo sebi i dalje ponavljamo kao mantru)

четвртак, нов 03

Ne uspevaju svi brendovi da samostalno upravljaju društvenim mrežama, a neke manje firme nemaju ni stručan kadar niti marketing sektor. Ponekad je za njih zaista važno da taj deo prepuste agenciji za društvene medije i digitalni marketing.

Sa druge strane, agencije za digitalni marketing moraju da znaju sa kojim uslugama treba da predstave kako bi klijentima pomogli da rastu i da se razvijaju.

Klijent može tražiti i dobiti čitav popis usluga od agencije. Ipak, nije baš sve samo na društvenim mrežama. Mnoge offline aktivnosti sam klijent mora da preduzme pre nego što sve to prenese na društvene mreže. Pokušaj da se obezbedi sve što klijent traži može biti problem za agenciju.

Da bismo vam pomogli, pripremili smo listu usluga koje bi svaka ozbiljnija agencija trebalo da pruži svojim klijentima

Edukacija o društvenim mrežama
Uz ceo hype oko društvenih medija, ljudi zaista počinju da veruju da su društveni mediji njihov čarobni štapić koji će im pomoći da budu uspešni na društvenim mrežama i digitalnim platformama!

Većina njih želi sve odmah ili viralnu kampanju. Klijenti poput ovih su prilično uobičajeni. Ono što se klijentu mora objasniti je reality check.

Razgovarajte o tome šta društvene mreže mogu objektivno da urade za njihov posao u kratkom i dugom roku.

Tri stvari su bitne kako bi ih obrazovali o društvenim medijima.

1. POSTAVITE CILJEVE I OČEKIVANJA

Svojim klijentima objasnite najprostijim mogućim rečnikom kako funkcionišu društvene mreže. Različite platforme rade drugačije i sadržaj koji kreirate za njih mora biti prilagođen tome. Obrazujte svog klijenta kako funkcionišu organske i plaćene objave. Koje sve vrste reklama postoje, I skrenite im pažnju da svaka reklama mora da ima specifičan cilj kako bi se pravilno optimizovala.

Nemojte previše obećavati a zatim ne isporučiti na vreme. Ono što je važnije od dobijanja bilo kog klijenta i posla je da dobijete pravog klijenta. Osigurajte da ste klijenta pravilno obrazovali i na osnovu toga postavili realne ciljeve.

Ako to ne uradite odmah nakon dogovora o početku saradnje, na kraju ćete uzeti klijenta zbog koga ćete kasnije zažaliti.

2. JASNO DEFINIŠITE USLUGE KOJE PRUŽA VAŠA AGENCIJA

Vaši klijenti mogu očekivati u nekoj kasnijoj fazi saradnje da napravite kratke video filmiće, a vi možda čak nemate ni video tim. Pobrinite se da svoje usluge efikasno komunicirate. Ako ste dobri u Facebook oglašavanju, hypu na Twitteru ili dizanju pratialaca na Instagramu, nemojte uzeti klijenta koji želi da povećate njihovo prisustvo u LinkedInu, naročito ako nemate previše iskustva sa LinkedInom niti sa LinkeIn oglašavanjem. Dajte klijentu kompletnu sliku i uvid u sve usluge koje nudite kao ekspert.

3. ANALIZA ISTRAŽIVANJA I KONKURENTA TRŽIŠTA

Kada postavite očekivanja kod svog klijenta, morate im dati plan ili strategiju. Da biste kreirali pravu strategiju, potrebno je da proučite sledeće da biste došli do prave strategije za unapređenje njihovog brenda.

– Gde su oni na digitalu trenutno?

Pokušajte da razumete šta je to što su oni radili na društvenim medijima u prošlosti. Koristite alate za društvene medije za agencije koje vam mogu dati izveštaj o performansama njihovih profila na društvenim mrežama. Pregledajte raspored objavljivanja, kanale u kojima su aktivni, njihove poruke, angažovanja i aktvnosti koje su imali u prošlosti.

– Opšti pregled profila na društvenim mrežama

Takođe možete identifikovati publiku koja je najviše u interakciji sa njihovim sadržajem. Da li je to bila prava publika za njihov brend? Može li se to na neki način iskoristiti? To su pitanja na koja su vam potrebni odgovori.

– Analiza konkurenata

Osim analize klijentovog predstavljanja na mrežama, agencija mora proveriti što rade njihovi najveći konkurenti i kako njihovi pratioci reaguju na njihova angažovanja. Analizirajte društvene profile konkurenata da biste procenili njihov učinak. Proverite publiku koja je u interakciji sa njihovim sadržajem, koje kampanje su bile uspešne i raspored objavljivanja. Proučavanje konkurenata će vam pomoći da bolje definišete strategiju društvenih medija za vašeg klijenta.

– Gde ćete biti za 3 do 6 meseci

Aktivnosti na društvenim medijima uglavnom neće odmah dati rezultate. Morate biti konzistentni da biste organski sagradili svoju zajednicu i pratioce. Na osnovu vaših prethodnih iskustava i znanja koje ste prikupili iz proučavanja konkurencije, definišite plan rasta. Dajte klijentima referentne tačke rada i koliko vremenski je potrebno da se vidi značajna promena od početka saradnje.

FORMULIŠITE STRATEGIJU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZA VAŠEG KLIJENTA

Strategija društvenih mreža ima mnogo aspekata. Dajte klijentu potpuni pregled na koji način ćete kreirati strategiju koja odgovara njihovim potrebama.

Ako je vaš klijent B2B kompanija koja pruža rešenja za upravljanje IT infrastrukturom, verovatno vam nije potrebno prisustvo na Instagramu. Slično tome, ako ste butik u tržnom centru koji prodaje ženske cipele, morate biti na Instagramu i Fejsbuku. Odlučite koji kanali odgovaraju vašem klijentu na osnovu njihovog proizvoda.

Koliko često ćete objavljivati sadržaj. Ako upravljate brendom koji se bavi vestima, morate češće objavljivati. Ne postoji jedinstvena količina objava kada je u pitanju frekvencija objavljivanja. Na primer, Blic objavljuje oko deset do jedanaest postova dnevno na Facebooku. U idealnom slučaju, učestalost bi trebala da bude u skladu sa uslugom / proizvodom klijenta i platformom koju ste odredili. Identifikujte ovo tako što ćete sve testirati i proveriti njihove rezultate.

MONITORING

Društveni mediji mogu biti i alat za dobijanje informacija. Kao agencija, možete odgovoriti na poruke iz inbox profila vašeg klijenta. Takođe možete ući u razgovore i promovisati proizvode i usluge vezane za vašeg klijenta. Vaša agencija može da angažuje kvalifikovane influencere koji mogu da utiču na krajnji rezultat vašeg klijenta.

UKLJUČIVANJE INFLUENSERA

Ne budite kao svaka druga agencija koja društvene medije tretira kao platformu za distribuciju sadržaja. Idite dalje i promovišite brendove na njemu. Identifikujte uticajne koji mogu da podrže vaš brend ili promovišu brend klijenta na mreži. Koristite alate kao što su Klout i Buzzsumo da ih identifikujete. To može imati ogroman uticaj na poslovanje klijenta.

ANALITIKA I IZVEŠTAVANJE

Agencije za društvene medije moraju povremeno slati izveštaje svojim klijentima. Izveštaj može biti bilo šta, od performansi društvenih profila, top 5 najboljih vizuala iz meseca u mesec do demografske analize publike. Pobrinite se da odaberete pravi alat za svoju agenciju i dostavite te izveštaje koji će dugoročno svakako imati uticaja.